Tillfälliga semesterregler 2020 - vad gäller om besked och beslut?

När måste arbetsgivaren meddela mig om när jag får min huvudsemester?
Normalt sett ska du få besked två månader innan semestern börjar. Enligt denna överenskommelse räcker det dock med en månad innan semestern börjar. Detta för att ge arbetsgivarna lite mer tid att planera semestrarna i den rådande situationen.

Jag har redan fått min semester i sommar godkänd av min chef – kan jag påverkas av detta?
Vila och återhämtning är viktigt! I många verksamheter kommer man klara av att ha semester som vanligt. Vilka verksamheter som kan beröras av detta avtal ska arbetsgivaren och facket lokalt komma överens om i MBL-förhandlingar.

Men min chef säger att vi ändå ska använda dessa regler, vad kan jag göra?
Vilka verksamheter som ska omfattas av dessa regler ska MBL-förhandlas lokalt. Kontakta ditt fackliga ombud för mer information.

Är det tillåtet att förlägga huvudsemestern i oktober eller november om  jag och min arbetsgivare kommer överens om det?
Om du och din arbetsgivare kommer överens om detta så finns det inget som hindrar. Dock har du inte rätt till de extra pengar som finns i detta avtal.

Om jag vill ha enstaka dagar eller veckors semester i oktober eller november, påverkas det av detta avtal?
Nej, samma regler som vanligt gäller för enstaka semesterdagar/veckor.

Jag har en egen överenskommelse med min arbetsgivare om huvudsemestern. Vad gäller nu?
Det är möjligt att träffa lokala avtal och enskilda överenskommelser. Detta måste dock ske genom möjligheten till avsteg som vi har i kollektivavtalet AB § 27. Enskilda överenskommelser måste hanteras via ett lokalt avtal som öppnar för den möjligheten. Samma ordning som i vanliga fall alltså.

Om du behöver ytterligare rådgivning kring semester rekommenderar vi dig att ringa eller mejla till Vision Direkt.
Tel 0771 44 00 00 mejl visiondirekt@vision.se
Vi har en generös öppettid mellan 08.00-20.00 måndag-fredagAnn Vision Direkt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.