Till senaste kommentaren

Har min arbetsgivare rätt att neka mig studieledighet?

Jag jobbar på ett privat vårdbolag som inte har något kollektivavtal. Jag funderar på att börja studera i vår och har pratat med min chef om att vara ledig från arbetet under tiden. Han säger att jag inte kan vara ledig utan att jag behövs i verksamheten. Har min arbetsgivare rätt att neka mig studieledighet?
Ann Vision Direkt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Rätten till ledighet för studier regleras i studieledighetslagen. Dessa bestämmelser gäller även hos arbetsgivare där det inte finns något kollektivavtal.

  För att du ska ha rätt till tjänstledigt för studier krävs att du antingen har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller att du har varit anställd hos arbetsgivaren i minst 12 månader under de senaste två åren.

  Om du uppfyller villkoren kan din arbetsgivare inte neka dig studieledighet.

  Däremot kan din arbetsgivare skjuta upp ledigheten i sex månader från det att din ansökan har lämnats in. Därför är det viktigt att lämna in ansöka i god tid innan du börjar studera, även om du inte vet om du har kommit in på utbildningen. Skulle det vara så att du i slutändan inte börjar studera drar du tillbaka din ledighetsansökan eftersom din rätt till ledighet då upphör.

  Om arbetsgivaren vill skjuta upp din ledighet ska du genast underrättas om detta och skälen till det.

  Om du behöver ytterligare rådgivning kring studieledighet rekommenderar vi dig att ringa eller mejla till Vision Direkt.
  Tel 0771 44 00 00 mejl visiondirekt@vision.se
  Vi har en generös öppettid mellan 08.00-20.00 måndag-fredag

  Ann Vision Direkt
  (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.