När får jag besked om semester?

Hej, i tidigare fack jag varit mes skulle personalen få reda på sin semester  i april månad innan den aktuella sommaren, hittar inget sådant i Vision, kan jag vänta ända till schemat ska läggas ut ( 2 veckor innan det börjar gälla), det borde vara en viss tid innan som personalen ska kunna få besked. Tacksam för svar.

Kommentarer

 • Hej!

  Du har rätt att få veta när du får semester. Huvudregeln är två månader för sommarsemestern men det kan variera lite beroende på ditt kollektivavtal och din befattning.

  Regler enligt semesterlagen:
  Tvåmånadersregeln
  Semesterlagen säger att om din chef väljer att förlägga din semester till andra datum än vad du har ansökt om så ska du få besked senast två månader innan ledighetens början. Om det finns särskilda skäl får din chef ge besked senare, exempelvis om du är nyanställd och har anställts nära semesterperioden eller nära intjänandeårets utgång.

  Observera att tvåmånadersregeln gäller bara sommarsemestern. Vid övrig semester finns inga regler i Semesterlagen om när en senast ska ha fått besked om sin semester.

  Undantag
  Du kan ha en särskild befattning som gör att du inte kan få besked i tid med hänsyn till säkerheten på arbetsplatsen eller viktiga samhällsintressen, exempelvis om du arbetar med data inom sjukvården eller tågtrafiken.

  Hur beskedet ska lämnas
  Arbetsgivarens besked ska lämnas på ett sätt som gör att du har möjlighet att ta del av det, t.ex. genom anslag på arbetsplatsen, personligt meddelande eller besked till din lokala fackliga organisation.

  Om du inte får ett besked
  Om du inte får något besked från arbetsgivaren kan du inte automatiskt tolka det som att semestern är beviljad. Du bör i ett sådant läge kontakta din chef och påpeka att du inte har fått besked.

  Vill du veta vad som gäller just i ditt fall rekommenderar vi dig att ringa eller mejla till Vision Direkt. Tel 0771 44 00 00 mejl visiondirekt@vision.se
  Vi har en generös öppettid mellan 08.00-20.00 måndag-fredag.  Sarah Vision Direkt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.