Till senaste kommentaren

Kan jag ansöka om Särskild avtalspension(SAP)?

Jag är kommunanställd tjänsteperson. Kan jag ansöka om särskild avtalspension (SAP) för att ge plats åt en yngre och hungrigare förmåga? Vad krävs för att jag ska beviljas detta? Om jag får 70 procent av min lön till jag är 65, hur påverkar det min ekonomi som pensionär därefter?

Kommentarer

 • Hej!

  Särskild avtalspension (SAP) är en möjlighet i pensionsavtalet KAP-KL som gäller för dig som jobbar inom Kommun och Region. SAP innebär du och din arbetsgivare gör en individuell överenskommelse om att du går i pension innan 65 års ålder, utan att behöva ta ut allmän eller tjänstepension i förtid.

  SAP är ingen rättighet och din arbetsgivare har ingen skyldighet att ingå en sådan överenskommelse. Prata med din chef. Vad tycker den? Vad kan den erbjuda dig?

  Innan du skriver på överenskommelsen är det också viktigt att du är helt på det klara med vad den innebär. Be om beräkningar från Pensionsmyndigheten och KPA som visar konsekvensen för pensionsbeloppen efter fyllda 65 (både gällande tjänste- och allmän pension).

  Om du behöver ytterligare rådgivning rekommenderar vi dig att ringa
  till Vision Direkt. Tel 0771 44 00 00
  Vi har en generös öppettid mellan 08.00-20.00 måndag-fredag.


  Sarah Vision Direkt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.