Kan jag stanna hemma för att jag är orolig att jag eller en anhörig ska smittas?

Regeringen har beslutat om en tillfällig ersättning för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Beslutet gäller den som har en anställning eller är egenföretagare och som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas på jobbet.

Du kan läsa mer om vilka riskgrupper som omfattas samt vilka regler som gäller i övrigt hos Försäkringskassan.
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler

Regeringen har också beslutat om en tillfällig ersättning för den som måste avstå från arbete för att undvika att smitta en närstående som ingår i en riskgrupp för covid-19. Det finns vissa villkor för att kunna få den ersättningen. Du kan läsa mer om vad som gäller hos Försäkringskassan.
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler

De tillfälliga reglerna gäller till och med 30 april 2021.

I övrigt kan du inte stanna hemma på eget bevåg, oavsett om du tillhör en riskgrupp eller om en anhörig gör det. Att inte komma till arbetet utan tillåtelse kan ses som en arbetsvägran och du riskerar då allvarliga konsekvenser, eventuellt uppsägning och/eller skadestånd. Du bör själv eller med fackets hjälp försöka ha en dialog med din arbetsgivare, förklara skälet till oro, försöka vara lösningsinriktad och komma med förslag. Har du möjlighet att jobba hemifrån kan det vara ett alternativ men det är tyvärr inget du kan kräva. Arbetsgivaren kan inom ramen för arbetsledningsrätten kräva att arbete utförs på arbetsplatsen.
Therese Vision Direkt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.