Till senaste kommentaren

Enskild angelägenhet/ Ledighet i samband med begravning av närstående

Hej! Min morfar är väldigt dålig och kan när som helst gå bort. Har kört 85 mil för att ta farväl. Min chef sa att jag trots avståndet jag har att köra skulle jag få semester de dagar jag kör upp också. Jag förstår om han inte dör att jag får ta semester för de dagar där emellan men har jag inte rätt till EA på vägen upp och på vägen ner samt rätt till EA alla dagar om han går bort? Tack på förhand. Hälsningar, Evelina Rentorp

Kommentarer

 • Hej Evelina!

  Tack för ditt inlägg och jag beklagar din situation. Du som anställd har enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl (1998:209) rätt att vara ledig från arbetet om någon närstående till dig har drabbats av sjukdom eller olycksfall som kräver omedelbar närvaro av dig.
  Rätten till ledighet enligt lagen upphör då grunden för ledighet inte föreligger längre, alltså när närvaron inte längre är absolut nödvändig. Lagen ger inte rätt till någon betald ledighet.

  Det finns ingen automatisk rätt till ledighet med bibehållen lön vid nära anhörigs sjukdom eller bortgång, men du kan beviljas ledighet med lön enligt vissa kollektivavtal.

  I kollektivavtalet för kommun och region innebär det att du kan beviljas betald ledighet och då under högst tio dagar per kalenderår, vid nära anhörigs svårare sjukdom eller bortgång, begravning och gravsättning av urna samt bouppteckning.

  Tyvärr ingår inte sorgarbete och/eller städning med mera i dessa max tio dagar per år.

  Arbetsgivaren har rätt att bedöma hur många dagars ledighet med lön som du behöver med hänsyn till nödvändiga resor och andra omständighet.

  För mer rådgivning och/eller för annat kollektivavtalsområde kan du ringa in så vi kan diskutera utifrån din situation. Vi har öppet alla vardagar mellan kl. 08-20 och du når oss på nummer 077144 00 00.

  Hälsningar
  Cecilia Vision Direkt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.