Arbetsskada

Hej och god fortsättning!
Jag undrar om man kan klassa Covid-19 som en arbetsskada om man vet att man blev smittad via arbetet och man fått skador som är bestående av viruset?
Med vänlig hälsning


Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga!

  Ja, men beroende på vad du jobbar med kan det blir svårt att bevisa.

  Regeringen har lagt till Covid-19 i förteckningen över smittsamma sjukdomar. Det innebär att om du blivit sjuk efter den 1 februari 2020 kan Covid-19 under vissa förutsättningar anses vara en arbetsskada.

  Jobbar du ”vid en sjukvårdsinrättning eller i annat arbete där du behandlat, vårdat eller tagit hand om personer, djur eller material som är smittförande” kan du enligt Arbetsskadeförsäkringen antas ha blivit smittad på jobbet - om din arbetsgivare inte kan bevisa motsatsen.

  Om du inte jobbar inom det området kommer du själv att behöva bevisa att du blev smittad på jobbet och inte någon annanstans. Med andra ord räcker det inte att du själv vet att du blev smittad på jobbet. Du kommer att behöva bevisa att du inte kunnat smittas utanför jobbet. Med tanken på hur viruset sprids kan det blir svårt att bevisa.

  Önskar du anmäla Covid-19 som en arbetsskada ska du kontakta din chef. Du kan också få hjälp av ditt skyddsombud. Det är alltid arbetsgivarens ansvar att anmäla en arbetsskada till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Försäkringskassan bedömer sen om skadan är arbetsrelaterad eller ej.

  Om du behöver ytterligare rådgivning kring arbetsskadeanmälan rekommenderar vi dig att ringa eller mejla till Vision Direkt. Tel 0771 44 00 00 mejl visiondirekt@vision.se
  Vi har en generös öppettid mellan 08.00-20.00 måndag-fredag.
  Sarah Vision Direkt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.