6 juni, vad gäller?

Hej,
6 juni infaller på en söndag, har jag rätt till en extra ledig dag på grund av det? Den dagen ersätter ju annandag påsk.

Tacksam för svar innan jag tar det med min arbetsgivare.
Kommentarer

 • Hej!

  Det beror på vilket kollektivavtal du går på och hur din arbetstid är förlagd.

  I de allra flesta kollektivavtal har Vision lyckats förhandla fram att du som anställd kompenseras med en annan ledig dag de år nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

  Hur kompensationen är utformad kan variera mellan olika avtal. I regel ska du ha jobbat på annandag pingst och vara anställd den 6 juni.

  En del avtal kompenserar med en hel ledig dag under året, medan andra ger 8 timmar. Ditt önskemål om när dagen ska tas ut ska tillgodoses om de är förenliga med verksamhetens krav.

  Helgdagen annandag pingst låg alltid på en måndag, till skillnad mot Sveriges nationaldag som kan infalla på alla veckodagar. Om nationaldagen infaller på en lördag eller söndag blir konsekvensen för en anställd som inte arbetar helgdagar, att årsarbetstiden ökar med en dag.

  För anställda som har helgdagar i sin ordinarie arbetstid, är veckoarbetstiden vanligtvis redan lägre för att de inte ska ha längre årsarbetstid än de som jobbar måndag-fredag. Därför ser detta olika ut i olika avtal.

  För att se vad som gäller just för dig kan du ringa in till oss, vi har öppet alla vardagar mellan kl. 08-20 och du når oss på nummer 0771 44 00 00.

  Hälsningar
  Cecilia Vision Direkt
 • Måste man jobba heltid för att kunna ta ut 6 juni?

 • Hej Annika,

  Inte nödvändigvist men vi skulle behöva mer information om hur du arbetar och din anställningsform för att avgöra om du har rätt till en extra dag.

  Jag rekommenderar dig att ringa till Vision Direkt. Tel 0771 44 00 00. Vi har en generös öppettid mellan 08.00-20.00 måndag-fredag.
  Sarah Vision Direkt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.